Vijesti
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg

U povodu gostovanja direktora Doma zdravlja Kotor u jutarnjem programu Radio Kotora 20.7. postavili smo nekoliko aktuelnih pitanja a koja navodimo:

1. Dom zdravlja Kotor koji obavlja preglede i izdaje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti pomorcima, na žalost, nije priznat od velikih pomorskih zemalja kao što su Velika Britanija, Norveška, Holandija itd a takođe ni od velikih i poznatih pomorskih off-shore kompanija pa su naši pomorci, da bi dobili zapslenje, prinuđeni da ove preglede obavljaju i dobijaju uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti u susjednoj zemlji. Kada će se Dom zdravlja Kotor pojavit na ovim međunarodnim “bijelim listama” čime će se olakšati i zaposlenje naših pomoraca?  

2. Kada će Dom zdravlja Kotor prestati sa upotrebom međunarodnih zastarelih formi knjižice za obaveznu vakcinaciju pomoraca tkz. Žuta knjižica, zbog kojih poslodavci odnosno brodari naših pomoraca vrlo često po svjetskim lukama placaju visoke kazne?

Odgovori cijenjenog direktora Doma zdravlja Kotor, na postavljena pitanja, su nam potvrdili da Ministarsvo zdravlja kao I Ministarstvo pomorstva ne prate i ne primjenjuju, a što su u obavezi, ove međunarodne standarde Međunarodne zdravstvena organizacija (WMO) I Međunarodna organizacija rada (ILO).

Da prate i da primjenjuju standarde znali bi da navedene pomorske zemlje za priznanje naših uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti pomoraca imaju dodatne zahtjeve koje bi morali ispuniti.

Dakle to nijesu zahtjevi kompanija iz tih zemalja, kako je navedeno u odgovoru, već pomorskih administracija tih država čiju zastavu viju. Za primjer naše članove i ostale zainteresovane upućujemo na sajt:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/696687/MSN_1815__Amd_1__03042018.pdf

Na ovoj adresi se mogu uvjeriti da se Crna Gora ne nalazi na listi zemalja čije odobrene medicinske ustanove su priznate od strane najprestižnije i najpoznatije pomorske administracije na svijetu - Velike Britanije - MCA. Takođe, odgovorna ministarstva bi trebala da znaju da dobijenjem priznanja od MCA automatski dobijamo priznanje i od Norveške, Holandije, i drugih pomorskih zemalja koje imaju dodatne zahtjeve.

Takođe, kada su u pitanju pomorci koji zaposlenje u off shore nalaze u Sjevernom moru, u vodama Brazila, Kuvajta, UAE I drugim zemljama gdje vladaju standardi industrije, zainteresovane upućujemo na sajt gdje će se uvjeriti da nema zdravstvene ustanove iz Crne Gore:

http://oilandgasuk.co.uk/examining-doctors-overseas.cfm

U vezi drugog pitanja odnosno standarda Međunarodne zdravstvena organizacija (WMO) a koji se odnose na “Žutu knjižicu” novi formulari u našoj državi su trebali biti u upotrebi još od davne 2007. Za više detalja posjetite:

http://www.who.int/ihr/ports_airports/icvp_note/en/

 

Uopšte ne sumljamo u to da naš zdravstveni sistem ili pomenuti dom zdravlja ne može ispuniti ove uslove ali nas brine višegodišnja nebriga, nerad i nezainteresovanost pomenuta dva ministarstva da se ovi navedeni problemi riješe. Takođe, ne sumljamo da će Doma zdravlja Kotor, imajući na umu njihove postignute rezultate poslednjih godina, prepoznati svoj društveni interes i u ovom segmentu svoga rada te da će i oni uticati na svoje resorno ministarstvo da se rješavanje ovog problema počne riješavati.

Ovo udruženje je takođe nedavno pokrenulo inicijativu, ovog puta preko Montenegro Biznis Alijanse (MBA) čiji smo član Komisije za pomorstvo, za pokretanje i rješavanja ovog problema.

Upravni odbor

20.7.2018.

Satelit